maanantai 28. elokuuta 2017

Mallinuken ABC

Ihan aluksi on hyvä muistaa että mallinukkeja tulee käsitellä maltillisesti ja hellävaraisesti. Ne hajoavat helposti väärin käsiteltyinä ja ovat melko hintavia. Mallinukkeja löytyy erilaisilla osilla ja rungoilla joilla voidaan vaikuttaa siihen mihin asentoihin mallinukkeja voidaan asettaa.

Hanskoja käyttämällä pystytään suojaamaan mallinukkea ja vaatteita likaantumiselta, mutta niiden käyttö ei ole välttämätöntä. Ennen mallinuken purkamista kannattaa nukke siirtää sellaiselle alueelle jossa sen käyttö on helppoa ja turvallista. Myös tasot ympärillä helpottavat prosessia sillä kun purat mallinukkea osiin, kannattaa jokainen osa laskea puhtaalle tasolle odottamaan kokoamista.


1. Ihan ensimmäiseksi kerää uudet vaatteet kasaan ja silitä ne niin että ne näyttävät siistiltä nuken päällä.

2. Aloita purkaminen käsistä. Jos nukella on päällä pitkähihaisia edestä avautuvia paitoja tai takki, ne riisutaan ennen käsien irroittamista Kädet irtoavat yleensä helposti sivuilta nostamalla ylöspäin. Joissain nukeissa käsi loppuu ranteeseen ja joissain se jatkuu sormenpäihin asti. Mikäli käsi jatkuu sormiin asti myös se kannattaa irroitaa kiertämällä ranteesta loppuosa irti.

3. Kun kädet on irroitettu, voidaan siirtyä ylävartaloon. Ylävartalosta riisutaan vaatetus jonka jälkeen se irroitetaan ensin kiertämällä sivulle ja sitten nostamalla se ylös irti alavartalosta.

4. Alavartalo on usein yhtenäinen kokonaisuus. Nuken toisessa jalassa on ontelo johon asetetaan jalustasta seisova rautatappi jolla nukke pysyy pystyssä. Jos nukke halutaan pois jalustalta sitä vedetään hieman etukenoon ja nostetaan ylös (tämä riippuu tapin muodosta). Katso tarkkaan että nukke nousee oikeassa linjassa ongelmitta. Mikäli nukkea yritetään väkisin nostaa jalustalta saattaa se kärsiä ja pahimmassa tapauksessa ontelon kohdalta murtua. Kun nukke on irroitettu jalustasta voidaan poistaa mahdolliset kengät sukat ja housut.

5. Nyt nuken pitäisi olla osissa tasoille asetettuna, uudet vaatteet valmiiksi silitettynä. Nuken osia tai jalustaa kannattaa tarvittaessa puhdistaa ennen pukemisen aloittamista.

6. Mallinuken pukeminen aloitetaan alavartalosta. Ensin housut, sitten sukat ja viimeiseksi kengät. Kun alavartalo on puettu voidaan nukke asettaa jälleen jalustalle seisomaan.

7. Seuraavaksi kiinnitetään ylävartalo. Ensin asetetaan vinosti kohdalleen ja käännetään paikalleen. Kun ylävartalo on kiinnitetty jalustalla seisovaan alavartaloon voidaan pukea nukelle loppu vaatetus. Huom! Mikäli vaatetukseen kuuluu edestä avonaisia tai avautuvia vaatekappaleita, ne puetaan vasta käsien asettamisen jälkee.

8. Asetetaan nukelle kädet. Hihallisissa vaatteissa käsi täytyy pujottaa hihan sisään mikäli hihaa ei pysty käärimään. Ennen kuin painat kädet paikalleen tarkista etteivät vaatteet jää väliin. Näin ehkäistään vahingot ja taataan vaatteiden myyntikuntoisena säilyvyys.

9. Asusteiden lisäys.

10. Kun nukkelle on puettu koko suunniteltu kokonaisuus kannattaa vielä tarkistaa että hintalaput ovat siististi piilossa, mikäli ne on tarkoitus piiloittaa. Jos hintalaput piiloitetaan on suositeltavaa tehdä myymälän ohjeiden mukainen hintaviestintä, josta asiakas näkee tuotteiden hinnat.

11. Nuken voi siirtää sille tarkoitetulle paikalle.

12. Nukelta poistetut vaatteet käydään läpi. Tarkistetaan ovatko kaikki yhä myyntikuntoisia, tarvitseeko niitä silittää tai hinnoitella ennen esillepanoa. Jos kaikki on ok tuotteet viedään siististi takaisin niille varatuille paikoille.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti