torstai 19. lokakuuta 2017

Kuvausjärjestelyjä ja kameran käytön ABC


Avoimien ovien aikana luokassamme oli aiheena erilaiset kuvausjärjestelyt ja valokuvaaminen. Aiemmalla viikolla olimme maalanneet luokat uuteen uskoon ja ennen tapahtumaa kävimme lainaamassa Salon sisustusliikkeistä tuotteita, joita saisimme käyttää kuvausjärjestelyissä. Kiitoksena annoimme onnistuneimpia kuvia yrityksien käyttöön. Kiitos yhteistyöstä Leino Design, Salo Design, Omppurinne sekä Ekocenter!

Ennen kuvaamisen aloittamista meille pidettiin pika ohjeistus kameran käyttöön.

1. Valoitus. Valoituksessa tärkeintä on yrittää pitää kameran valoitusmittari nollassa. Harmaakortti on myös kätevä väline kun halutaan tarkastella valoitusta valokuvassa sitä muokatessa.

2. Aukko. Aukon suuruutta säätämällä vaikutetaan siihen onko syväterävyysalue kapea vai laaja. Mitä suurempi aukko sitä kapeampi syväterävyysalue, eli kuvan kohde piirtyy terävänä ja tausta epäselvänä. Kun aukko on pieni syväterävyysalue on laaja ja kohde sekä tausta piirtyvät terävänä.

3. Suljin. Suljinaika eli valotusaika määrää sen ,kuinka kauan valoa pääsee kameran kennolle. Suljinaika vaikuttaa siihen, millä tavalla kuvassa näkyy liike. Lyhyellä suljinajalla kuvan saa paremmin pysäytettyä kun taas hitaalla suljinajalla liike näkyy kuvassa. Hitaalla suljinajalla kuvatessa suositellaan jalustan käyttöä.

4. Silloin kun valo ei riitä, suljinajan pitämiseksi järkevissä rajoissa on nostettava ISO-arvoa. Suuremmilla ISO-arvoilla pienempikin valon määrä riittää kuvaamiseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti